Stressz a családban

Egy bizonyos mértékű stressz szükséges ahhoz, hogy feladatokat oldjunk meg, kiálljuk az élet próbáit. A baj akkor következik be, ha ez a szint jóval meghaladja a szükségest, és már egészségünket is veszélyezteti. A stressz igen gyakori jelenség a családok életében, nemcsak a szülők, de a gyerekek is szenvednek tőle.

A szülők mindig tele vannak gondokkal, anyagi, munkahelyi, párkapcsolati problémákkal, és mindehhez egy kimerítő életritmus járul. A gyerekeknek sem könnyű: vizsgák, jegyek, kevés szabadidő, állandó kötelező programok. A stressz tünetei gyorsan jelentkeznek szorongás, migrénes fejfájás, émelygés, figyelem hiánya, állandó ingerlékenység, krónikus fáradtság és hiperaktivitás formájában. Felmérések szerint a gyerekek 40%-a fizikailag és érzelmileg túlterhelt.

Ha véget ér egy munkanap a szülők fáradtan nekiállnak otthon a “második műszaknak”, a gyereknevelésnek és a házimunkának. Majd ágyba zuhannak, hogy energiát gyűjtsenek a következő napra. Sokszor mérgesen és ingerlékenyen a feszültséget a gyerekekre hárítják.

A szülők a gyerekeket különféle kötelezettségekkel és feladatokkal halmozzák el. Még el sem kezdődött az iskola, amikor csemetéik órarendjét különórákkal egészítik ki: angol, zene, informatika. Majd hétvégén beíratják focizni, teniszre, balettre, harcművészetekre… Beprogramozzák a napjukat, mintha csak a sajátuk lenne. Így a kicsiknek pont arra nem marad idejük, hogy gyerekek legyenek, játszanak a barátaikkal, felfedezzék és megismerjék környezetüket.

A stressztényezők között első helyen szerepel az iskola, a jegyek, a dolgozatok, a vizsgák. Mindenáron a teljesítményre kell törekedni. A második helyen pedig az otthon áll, kistestvér születik, a szülők veszekednek, különköltöznek, vagy elválnak stb. Persze ha a szülők erőltetik az együttélést, az állandó viták szintén szorongást okoznak. Stresszessé válhat a barátokkal való kapcsolat, ami egyre ritkább, mert nincs idő semmire, és a gyerek egyre jobban elszigetelődik. A tévében látott hírek sem túl nyugtatóak. Az általános bizonytalanság, amit a tévé sugároz, háborúk, bűncselekmények elbizonytalanítják a gyerekeket a jövővel kapcsolatban.

Mit tehetnek a szülők?

A szülők próbálják meg magukat a gyerek helyébe képzelni, és az ő szemszögéből nézni a dolgokat, hogy jobban megértsék őket. Ne kerülje el a figyelmüket a stressz első tünetei: gyomorfájás, fejfájás, fáradtság, rángatózás, körömrágás stb.
Ne szervezzenek túl sok programot a gyereknek. Hagyjanak nekik szabadidőt játékra, hogy a szabad levegőn futkározzanak, hogy egyszerűen csak lógassák a lábukat.
A szülők töltsenek lehetőség szerint minél több időt gyermekükkel, anélkül, hogy gondjaikat rájuk zúdítanák. Arra is meg kell őket tanítani, hogyan pihenjenek; a humor és a nevetés a legjobb kikapcsolódás.

Ne dorgálják meg a kicsiket minden apróságért. Meg kell ismerjék saját hibáikat, azokból is okulhatnak. Nem árt ellenőrizni, mennyi időt tölt a gyerek a tévé és a számítógép előtt. Oda kell figyelni a táplálkozásukra is, elkerülni az élénkítő szereket tartalmazó ételeket és italokat.

A gyerekek a stressz első és legvédtelenebb áldozatai, szükségük van a szülők állandó odafigyelésére, segítségére.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.