Mire való a fülcimpa?

fülA fül külső része, a fülkagyló, felesleges testrésznek tűnik, merő bőr és porc pazarlásnak. Holland tudósok felfedezték, hogy ez nem így van, a fülkagylónak fontos szerepe van a hangforrások vertikális lokalizálásában, azaz, hogy a hang alulról, felülről, elölről vagy esetleg mögülünk jött.

Mikor egy hanghullám a fülünkhöz jut, össze-vissza verődik a fülkagyló peremén. Vannak frekvenciák, amelyek így felerősödnek, és mások kiszűrődnek, és ezek a bizonyos változások függenek a kagyló alakjától. Mivel mindenki fülkagylója másmilyen, így a minták is, ami alapján az agy értelmezi a különböző hangsávok változását.
John van Opstal, a holland University of Nijmegen biofizikusa és kollégái egy műanyag mintát helyeztek a fülükbe ( és egy diákúkéba), hogy megváltoztassák fülkagylójuk formáját, és hat héten keresztül folyamatosan hordták.

Az új “fülformát”, tervezte Van Opőstal, az agy meg kell majd tanulja, ha újra jól akar hallani. ( Az agy a hang horizontális eredetét a két fülbe való beérkezés közötti időeltolódás és hangerőkülönbség alapján számolja ki.) Eleinte, a kísérletek során egy elsötétített szobában egyikük sem volt képes megállapítani a hangok vertikális forrását. “Ha véletlenszerűen és több forrásból jövő hangforrásokat hallgattatnak az alannyal – jobbra fentről, ballra lentről -, csak azt fogja érzékelni, hogy a hang horizontálisan mozog, de vertikálisan nem érzékel semmi változást,” meséli Van Opstal.

Négy vagy öt nap elteltével a kísérleti alanyok közül három kezdte visszanyerni a rendes hallását, és ez meg is maradt azután is, miután kivették a mű-fülkagylót, ami azt bizonyítja, hogy az agy képes több hallójárat-térképet is megjegyezni.
Furcsa módon, az alanyok nem érzékeltek semmi változást vagy hátrányt, mikor az utcán, természetes környezetben voltak a kísérlet során, még a kísérlet legelején sem. “Valószínűleg ez abból ered, hogy a látásunk még úgy is be tudja azonosítani egy hang forrását, hogy a fülünk valami mást mond,” mondja Van Opstal. “ Tehát a látásunk az, ami irányítja más érzékszerveinket, és tanítja meg a fülünket, hogy hozzáigazítsa azt, amit hall, ahhoz, amerre látja.”

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.