Miként legyek önmagam?

Az ember életében a legnehezebb feladat az, hogy önmagát megismerje, formálja. A kérdés: hogyan valósíthatom meg önmagam?

A válasz:

  1. Úgy éld át az életet, mint a gyermek, teljes elmélyedéssel és összpontosítással!
  2. Inkább új dolgokat próbálj ki, mintsem ragaszkodj a biztos módszerekhez!
  3. Az érzéseidre hallgass, ne pedig a tekintély vagy a többség hangjára tapasztalataid értékelésében!
  4. Légy őszinte, kerüld a színlelést és a szerepjátszást!
  5. Készülj fel rá, hogy nem leszel népszerű, ha nézeteid nem egyeznek meg a többségével!
  6. Vállalj felelősséget!
  7. Amit eldöntöttél, hogy megteszel, vidd is véghez!
  8. Maslow, humanisztikus pszichológus nyomán.


Összegezve: Az élet pillanatait ragadjuk meg, valóban érezzük, éljük át! A felszínes dolgok helyett a mélységet keressük! Nap mint nap készen kapunk a híreket, a felfedezéseket, az eszméket, sőt a gondolatokat; teljesen elfelejtünk gondolkozni, kételkedni, cáfolni. Egy jó tanács: este, elalvás előtt futtassuk át az agyunkon az aznapi események sorát, hogy mi történt velünk. Ne ragaszkodjunk görcsösen az évek óta bevált dolgokhoz, viselkedéshez, mert csak újítások árán találhatunk jobb módszerekre, így persze számolni kell a tévedés kockázatával is. Fontos, hogy tudd; ki vagy, mit tettél, ezt a környezeted előtt is vállald, ne másítsd meg! Az értékelésben hallgass meg másokat, de az elsődleges szempontod a saját, szubjektív benyomásod legyen. A többség vagy a tekintély ne befolyásoljon a döntéseidben! Nem biztos, hogy az Ő igazságuk a TE igazságod is egyben.

Ha előtted lebeg a cél, ne add fel az első akadálynál, hanem próbáld elérni, de csak akkor, ha ez egy reálisan megvalósítható cél számodra! Alkoss! Rajzolj egy képet, fess vagy építs! Mint a rég elfelejtett gyermekkorban. Kimutatott tény!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.