Akár bevételük 90 százalékát is eltitkolják a cégek

fekete gazdaságA NAV nemrégiben elvégzett forgalomszámlálásának eredménye azt mutatja, a cégek Baranya megyében például átlagosan bevételük 60 százalékát titkolják el, de olyan vállalkozást is találtak az adóhatóság munkatársai, akik mintegy 90 százalékot letagadtak. Hajdú-Bihar megyében átlagosan bevételük felét, átlagosan évi 50 millió forintot titkolnak el.

A vállalkozók megpróbálták szabotálni az ellenőrzést

A forgalomszámlálást elsősorban olyan cégeknél alkalmazzák, ahol gyakoribbnak számít a feketemunka, illetve amelyeknél egyéb eszközökkel, például próbavásárlással nehéz lefülelni az adókerülő magatartást, például az építőiparban, kozmetikákban, fodrászatokban, éttermi mozgó vendéglátásban, bolti kiskereskedelemben vagy az éjszaka működő szolgáltatóknál. A vállalkozások mindent megtettek az ellenőrzés ellehetetlenítése érdekében, például hamarabb bezártak, vagy előre értesítették vevőkörüket, hogy az adott időpontban nem vásárolhatnak.

Évi százmilliós összeget titkolhattak el a húsboltban

Egy pécsi húsboltban az adóellenőrök forgalomszámláláskor 1,2 millió forintos bevételt állapítottak meg, pedig a pénztárgép adatai szerint jóval kevesebb, 80 ezer forint volt a bevétel egy héttel a vizsgálatot megelőzően. A NAV munkatársai úgy ítélik, a húsbolt ügyvezetője mintegy évi százmilliós összeget titkolt el.

Próbavásárlás helyett forgalomszámlálás

A forgalomszámlálást a NAV már korábban is alkalmazta, ám mostanában egyre több alkalommal élnek vele. Ez a módszer akkor ideális, ha az adott kereskedelmi egységben próbavásárlást nem lehetne tenni, mivel a kereskedő személyesen ismeri minden ügyfelét. Azonban hiába akadályozzák meg a vállalkozások a NAV munkáját, hiszen a revizorok addig keresik fel újra az adott céget, míg el nem tudják végezni a forgalomszámlálást. A vizsgálat során az adóhatóság munkatársai összeszámolják az adott napon ténylegesen kiállított nyugtákat, és az eredményt összevetik a forgalomszámlálást megelőző időszak tapasztalataival.

Az online pénztárgépekkel sokkal könnyebb dolga lesz a NAV-nak: az augusztus 31-ig bevezetésre kerülő online pénztárgépeknek köszönhetően a cégek tényleges napi forgalmáról a NAV valós időben tudomást szerezhet majd, hiszen a vásárlások adatai azonnal eljutnak hozzájuk az új típusú kassza és a NAV szervere közti kommunikáció eredményeképp. A türelmi idő lejártának korábbi dátuma, június 30. helyett augusztus végéig van lehetőségük a vállalkozóknak gondoskodni az új típusú kassza beszerzéséről.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.