A jó diplomás szakmát tanul

ugyvedi irodaEgy régi ismerősöm keresett meg nemrég, tudnék-e segíteni? Gyermeke most végzett a jogon, az eredményei is szépek lettek, “Cum Laude” minősítéssel kapta meg a diplomát. Azt várták, jönnek majd a jobbnál-jobb ajánlatok, de hiába. Erre ők kezdtek keresni, több ügyvédi irodába is benyitottak, de mindenhol csak egy telefonszámot kértek: majd szólnak, ha kell ügyvédbojtár.

Illetve, nem mindenhol ez történt, és ez volt az igazi meglepetés. Az egyik helyen fogadták volna a frissen végzett jurátust, de közölték: egy fillért sem fizetnek. Viszont, ha ledolgozta az előírt időt, akkor ezt igazolják neki, és előtte a pálya: ügyvédi vizsgát tehet.
A másik helyen, egy jó nevű ügyvédi irodában, megneveztek egy szép kerek havi összeget. Örömükben majdnem egymás nyakába borultak, amikor kiderült:nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, a pénzt nem adják, hanem kérik. Havonta fizetniük kellene azért, hogy ott tölthesse a gyakorlati időt. Ezt nagyon nem szeretnék, de én hátha tudok valakit, aki pénzt is adna a munkáért?

Ilyen ügyvédi irodát sajnos nem ismertem, de az eset miatt kicsit utánanéztem, mi vár a friss diplomásokra? Kiderült, többé-kevésbé biztos helyre csak azok számíthatnak, akik már az egyetem alatt bedolgoztak valahová. Őket már megismerték, jó esetben meg is kedvelték, és ha szerencséjük van, a létszámot is bővíteni akarják. De ilyen, viszonylag kedvező helyzetbe csak kevesen kerülnek, mert egyrészt a diákmunka iránt is alacsony a kereslet, másrészt sokkal több diplomás végez, mint ahányra szükség van.

„Nem így van ez” – mondták a foglalkoztatásért felelős minisztériumban. Kifejtették, hogy diplomásokra szükség van, még többre is, mint ahányan most végeznek, csak éppen azt nem tudja garantálni senki, hogy végzettségüknek megfelelő állásba kerülnek. Ez az ára annak, hogy liberalizálták a felsőoktatást. Népszerű volt a jogi diploma? Csaknem minden egyetem indított egy jogi kart, persze, hogy túl sok a frissen végzett jogász. De miért kellene mindegyiküknek a jogi pályán maradni? Az egyetemen kapott ismereteket és szemléletet hasznosítva kezdjenek valami másba! Ha jól tud valamilyen nyelvet, lehet szakfordító, vagy tolmács. Ha jogi ismeretekkel felvértezve kitanulja a kereskedelmet, nagyszerű üzletvezető lehet. De az sem lehetetlen, hogy egy gépészmérnökből autószerelő lesz, hiszen a mai autók beállítása már mérnöki ismereteket kíván. tudomásul kell venni, hogy a diplomával nem fejeződik be a képzés, az csak alapot ad a gyakorlatban is használható ismeretek megszerzéséhez.

Nem csak a jó pap tanul holtig.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.